Fıkıh

İdrar Yapan Bir Kimse Belli Bir Süre Geçmeden Abdest Alabilir Mi ?

İdrar yapan bir kimse belli bir süre geçmeden abdest alabilir mi ? ‘’Temizlik imandandır’’, ‘’Temizlik imanın yarısıdır ’’ sözünü hepimiz duymuşuzdur. Peygamber Efendimizin bir hadisinde şöyle buyurmuştur. Her kim abdest alır ve de abdesti(ni) güzelce almaya özen gösterirse, günahları vücudundan çıkar, hatta tırnaklarının altından süzülür gider.

Temizlik bedeni maddi kirlerden temizler. Ruhu da manevi kirlerden temizler. Bir kişi Müslüman olup kelime-i şehadet getirip Müslüman ruhunu tüm manevi kirlerden arındırmış olur. Abdest alınca da bedenini maddi kirlerden temizlemiş olur. Gusul abdesti de maddi kirlerden temizler. Beden temizliği ile ruh temizliği arasında sıkı bir bağ vardır. Onun için Peygamber Efendimiz, “Temizlik imanın yarısıdır” buyurmuştur.

İdrar yapan bir kimse de,  şartlara ve hatta yaşa bağlı olarak az veya çok sızıntı gelebilir. Bu sızıntıların tamamen kesilmesi için bir süre beklemek uygun olur. Bu beklemeye istibrâ denir. İstibra bir çok yolla yapılabilir. Yürümek, öksürmek, hareket etmek gibi yollarla yapılabilir.

Küçük abdestini yaptıktan sonra istibrâ yapmalıdır. Yoksa  abdest alan kişiden abdestten sonra akıntı gelirse abdesti bozulur. Yeniden abdest alması gerekir. Ayrıca temizlik iyi yapılmadığı için idrar sızıntısı elbiseye bulaşacaktır. Sızıntı belli bir orana ulaşırsa namazın sıhhatine mani olur. Ayrıca bu oran avuç ayası kadar bir alanı kaplaması diye tabir edilir.

İdrar yapan bir kimse de sızıntı olmaması halinde, beklemeden hemen abdest almalarında bir sakınca yoktur. İstibrâ ve temizlik konusunda vesveseye itibar etmemek gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu